Росія знову закидає Польщі

Росія знову закидає Польщі "пам'ятникову вакханалію"

Укрінформ
МЗС Росії знову висловило протест Польщі - цього разу у зв’язку з демонтажем у місті Мелец Підкарпатського воєводства Польщі пам’ятника вдячності Червоній армії.

При цьому міська влада наголошує, що все зроблено відповідно до законодавства, і російські дипломати також були поінформовані, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

Зокрема, у своїй заяві російська сторона вимагає від керівництва Польщі “припинити вакханалію” і “руйнування” радянських пам’ятників, відшкодувати завдані збитки і покарати винних. “Чекаємо від Варшави пояснень”, - йдеться у документі.

Натомість староста міста Мелец Збігнев Тимула на прес-конференції заявив, що пам’ятник було демонтовано відповідно до законодавства Польщі, і про це знали російські дипломати. За його словами, рішення про демонтаж монумента рада повіту одностайно прийняла ще у червні. Пам'ятник перевезено до музею Польської народної республіки в місті Руда Шльонська.

Він також повідомив, що у понеділок розмовляв телефоном із російським консулом і пояснив йому причини демонтажу. Зокрема, це пов'язано з безпекою містян, адже монумент вагою 2 тонни не був відповідним чином закріплений. Водночас Тимула заявив, що про невідповідне поводження з місцями поховань і увічнень радянської доби не може бути й мови.

Нагадаємо, Росія не вперше звинувачує Польщу в "руйнуванні" радянських пам’ятників. Найгучнішою була справа демонтажу в місті Пенєнжно пам’ятника радянському генералу Івану Черняховському у вересні цього року, що спричинило дипломатичний скандал між Росією і Польщею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-