Ісламісти скликають своїх бойовиків у лівійський Сірт - ЗМІ

Ісламісти скликають своїх бойовиків у лівійський Сірт - ЗМІ

Укрінформ
Терористи "Ісламської держави"(ІД) розширили свою географію з Іраку та Сирії на велике лівійське місто Сірт, створивши базу на африканському узбережжі Середземного моря для планування атак на Європу й відкачування місцевої нафти.

Про це пише The Wall Street Journal.

"Останніми тижнями потік іноземних новобранців (ІД - ред.) з сім'ями прибув у Сірт - нова точка, де на своїй північно-африканській базі угрупування починає себе почувати занадто комфортно", - пише видання, посилаючись на коментарі лівійських активістів і представників військового відомства країни.

Джерела WSJ повідомляють, що тепер бойовики вербують нових бійців і закликають їх їхати не у Сирію, а на базу у лівійський Сірт.

"Операція, що розгортається у Лівії, показує, як «ІД» може рости й адаптуватися навіть будучи мішенню для російських, французьких і американських авіаударів у Сирії, а також курдських і іракських наземних нападів в Іраку", - констатують журналісти видання.

Про підвищення активності бойовиків у регіоні також свідчить нещодавній теракт "ІД" у столиці Тунісу, у результаті якого загинуло 12 гвардійців президентської охорони. Вслід за терактом минулої середи Туніс закрив кордон з Лівією на 15 днів.

"Вони ясно дали зрозуміти, які їхні наміри", - прокоментував глава військової розвідки Тунісу з вищезгаданого регіону Ісмаїл Шукрі, доповнивши: "Вони хочуть дати бій Риму".

"Незважаючи на труднощі, в "Ісламської держави" великі плани на Сірт", - пише видання, посилаючись на інтерв'ю з "делегованим лідером" ІД у Лівії Абу аль-Мугхірагом Кахтані, опублікованому у пропагандистському журналі угрупування "Dabiq".

За його словами виходить, що географічне розташування північно-африканського оплоту «ІД» у Лівії буде використано для того, щоб "зірвати безпеку Європи та економіку".

Згідно з даними лівійської розвідки, з моменту, коли «ІД» анонсував свою присутність у Сірті у лютому поточного року, місто стало першим прикладом того, як терористи можуть керувати своїми групами не перебуваючи у Сирії та Іраку. Кількість бойовиків з початку року зросла з 200 до 5000 озброєного потужного контингенту, включаючи керівництво й відповідальних за фінанси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-