У Парижі стартувала конференція ООН. Заходи безпеки - безпрецедентні

У Парижі стартувала конференція ООН. Заходи безпеки - безпрецедентні

Укрінформ
Глави держав та урядів продовжують прибувати до передмістя Парижа – Ле Бурже на зустріч вищого рівня, присвячену 21-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (СОР21).

Президент Франції - країни проведення СОР21 -  Франсуа Олланд та Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун прибули рано вранці, щоб зустріти поважних гостей у виставковому центрі Ле Бурже, перетвореному на фортецю після серії терактів у Парижі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Історія суворо засудить глав держав і урядів, якщо вони не виконають своєї місії у грудні 2015 року. Всі країни світу мають взяти на себе відповідальність. І особливо це стосується тих, хто причетний до найбільших об’ємів шкідливих викидів вуглекислого газу», - сказав Олланд.

За його словами, майбутня глобальна угода щодо обмеження потепління на 2 градуси до кінця цього століття повинна вказати вірний шлях розвитку людства, а також "генерувати масштабні джерела фінансування для забезпечення інвестицій в найбільш уразливих до зміни клімату країнах".

Розпочалася конференція об 11:00 за Києвом хвилиною мовчання в пам'ять про жертв терактів у Парижі, під час яких загинули 130 осіб.

Гостями кліматичного форуму є понад 150 лідерів держав та урядів. Зокрема, Барак Обама (США), Сі Цзіньпін (Китай), Нарендра Моді (Індія), Девід Кемерон (Велика Британія), Ангела Меркель (Німеччина) та інші світові лідери, у тому числі Петро Порошенко, виступатимуть з промовами. Кожному світовому лідеру відводиться 3 хвилини для виступу, щоб висловити прихильність своєї країни боротьбі з кліматичними змінами.

Загалом Паризька кліматична конференція передбачає підписання міжнародної угоди, в якій сторони візьмуть відповідні зобов'язання. За інформацією організаторів форуму, цей документ майже готовий, з його положеннями погодилася переважна частина учасників.

Крім того, в Ле Бурже, згідно з рішенням СОР19 (Варшава), кожна з 195-ти країн має представити дорожню карту щодо зниження шкідливих викидів і переходу на «зелені» види енергії. Учасники СОР21 обговорюватимуть і питання фінансування боротьби з кліматичними змінами. Так званий «Зелений фонд» уже отримав на свій рахунок майже 10 млрд дол. США, з яких майже 1 млрд - виділила сама тільки Франція. При цьому, майбутні внески держав-учасниць конференції мають доповнити чеки різноманітних міжнародних фінансових й інших установ та інституцій, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, великого бізнесу, підприємців та простих громадян.

Кліматичний форум проходить в умовах надзвичайних заходів безпеки у зв’язку з терактами у Парижі. На забезпечення порядку французька влада мобілізувала майже 6,3 тис правоохоронців, ще 8,3 тис представників поліції та сил безпеки забезпечують порядок у Парижі. Рух у напрямку Ле Бурже обмежений. Влада зробила безкоштовним проїзд на громадському транспорті для парижан та гостей столиці.

Початку саміту передували зіткнення у неділю поліції та радикальних активістів, які виступали проти кліматичної конференції. Радикали жбурляли у правоохоронців скляні пляшки, каміння та палиці, у відповідь поліція застосувала сльозогінний газ та штурмові гранати. Правоохоронці затримали близько 300 осіб.

Фото: twitter.com/COP21en

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-