У Польщі відзначають 25-річчя Об’єднання українців

У Польщі відзначають 25-річчя Об’єднання українців

Укрінформ
З нагоди 25-річчя Об’єднання українців в Польщі (ОУП) у Варшаві відбулася конференція за участю провідних діячів ОУП, українських дипломатів, польських гостей, представників ЗМІ

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Хочу привітати Об’єднання з 25-річчям і побажати багато років успішної діяльності. Треба підкреслити те, що зробили українці Польщі, плекаючи мову, культуру й ідентичність, допомагаючи українській державі це (українську присутність в РП – ред.) зберігати і формувати, а також допомагаючи польському політикуму поважати і шанувати українців і підтримувати українську державу”, - заявив з цього приводу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Від імені посольства України РП він вручив пам'ятні нагороди діячам української громади в РП – голові Об’єднання Петру Тимі, а також Стефанії Лайкош, Катерині Сень, Наталіі Кравчук та Мирославу Купичу.

Під час дискусії перший голова ОУП в 1990-1997 роках Юрій Рейт підкреслив, що на початку 90-х років були спроби скомпрометувати українців і їхню діяльність, але з роками організація зміцнилася і показувала свою ефективність, зокрема і в контексті будування фундаменту між Польщею та молодою Українською державою. За його словами, Дмитро Павличко і брати Горині були одними з перших людей в Україні, хто почав формувати відносини з Польщею. З польської сторони, важливу роль у встановленні хороших українсько-польських відносин відіграв, зокрема, польський громадський та державний діяч Яцек Куронь.

Колишній депутат Сейму Мирон Сич зауважив, що ОУП максимально використав час трансформації в Польщі для зміцнення організації і статусу українців в Польщі. За його словами, саме активність українців вилилася у створення в Сеймі комісії з питань національних та етнічних меншин, завдяки чому можна було лобіювати інтереси української громади.

Діяч ОУП Мартина Богачик зауважила, що з початком Революції Гідності в Україні організація почала активно діяти щодо проведення проукраїнських віче у великих польських містах. Згодом, у перші місяці після Революції і з початком проведення АТО, ОУП почало збирати гуманітарну допомогу для сходу України, а також кошти на лікування поранених майданівців і бійців АТО в Польщі.

Голова ОУП Тима підкреслив, що завданням ОУП у найближчі роки буде адаптація організації до нових реалій, зокрема у контексті зростання кількості мігрантів з України і намагання їх залучати до активності в українській громаді. Крім того, важливим буде вибудовування відносин між українською громадою і польською владою і протидія антиукраїнській пропаганді Росії в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-