НАТО вагається щодо перспектив членства Грузії – ЗМІ

НАТО вагається щодо перспектив членства Грузії – ЗМІ

Укрінформ
Грузія навряд чи скоро отримає пропозицію стати членом НАТО, втім як і Україна, оскільки не всі члени Альянсу підтримують цю ідею, сподіваючись на співпрацю з Росією. До того ж, обидві країни мають територіальні суперечки.

Про це пише в п'ятницю інформагентство Reuters

"Союзники по НАТО розділилися в питанні, який меседж надсилати Грузії щодо пропозиції її членства, яка так довго відкладувалась", - зазначає агентство з посиланням на "дипломатів з деяких європейських столиць".

Це питання постане знову наступного вівторка, коли міністри закордонних справ НАТО вирішуватимуть, чи запускати процес вступу маленької Чорногорії, але також мають визначитися щодо євроатлантичних устремлінь Тбілісі.

США бачать у розширенні НАТО ключ до своєї стратегії відносин з Росією. Натомість деякі інші країни Альянсу сподіваються знайти в Москві додаткову можливість перемогти бойовиків "Ісламської держави" в Сирії та врегулювати кризу в Україні. При цьому увага акцентується на обережності розширення НАТО, оскільки Росія розглядає це як пряму загроза власній безпеці, йдеться в публікації.

Базовий договір НАТО вважає напад на одного союзника нападом на всіх, що, фактично, надає будь-якому члену гарантію захисту, нагадує видання. "Але нарощування Росією зенітно-ракетних батарей та протикорабельних ракет у Криму й на Чорному морі ускладнюють захист Грузії для Середземних країн або члена НАТО Туреччини. Це означає можливу необхідність розгортання наземних військ із Західної Європи", - зазначає агентство.

"Крім того, пропозиція НАТО про членство залежить від урегулювання будь-яких невирішених територіальних суперечок у країні – і це очевидна перешкода як для Грузії, так як і для України, у якої Росія анексувала Крим в 2014 році", - йдеться в публікації.

Так, Франція побоюється, що запрошення Чорногорії може також підняти очікування щодо запрошення для Грузії. Німеччина, яка висловлюється на користь приєднання Чорногорії, залишається проти членства Тбілісі, як це було в 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті. Інші, як Данія і Великобританія, чекають, який консенсус виникне.

Рішення щодо розширення НАТО потребує згоди всіх 28 союзників, нагадує агентство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-