Польща через суд вимагатиме у Росії повернути літак Качинського - МЗС

Польща через суд вимагатиме у Росії повернути літак Качинського - МЗС

Укрінформ
Глава МЗС Польщі назвав утримування Росією вже шостий рік поспіль уламків розбитого літака Ту-154М президента Лєха Качинського "захопленням польського майна".

Про це Вітольд Ващиковський заявив в інтерв’ю РАР.

"У даний момент утримання (Росією. – Ред.) розбитого літака вже майже шостий рік має ознаки захоплення польського майна. У даний момент це не допомагає слідству, а є елементом певного політичного тиску на внутрішню ситуацію в нашій країні", - заявив міністр.

Він підкреслив: чим довше Росія не віддаватиме Польщі літак, тим більше вона викликатиме у поляків підозри, що "їм є що приховувати, що їхнє сумління нечисте".

Ващиковський підкреслив, що слідство у справі вестиметься у Польщі. Крім того, Варшава оскаржуватиме у Страсбурзі розслідування Росією катастрофи і звертатиметься до арбітражних судів у справі повернення Польщі "захопленого Росією майна".

Глава МЗС дав розпорядження одному із своїх заступників зустрітися з російськими дипломатами й обговорити стан двосторонніх відносин, де одним із питань буде також і повернення розбитого літака екс-президента Качинського.

Нагадаємо, новий глава міністерства національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив про те, що уряд Польщі створить нову державну комісію з розслідування Смоленської катастрофи, яка має врахувати помилки роботи попередньої комісії екс-глави МВС Єжи Міллера в уряді Дональда Туска, що опублікувала свій звіт влітку 2011 року.

На даний момент слідство у справі Смоленської катастрофи веде Головна військова прокуратура Польщі. Цього року вона висунула обвинувачення двом російським контролерам руху у Смоленську за ненавмисне доведення до катастрофи і просить у російської сторони дозволу допитати їх у Польщі як підозрюваних.

Нагадаємо, вранці 10 квітня 2010 року в результаті падіння польського урядового Ту-154М поблизу Смоленська загинуло 96 осіб, присутніх на борту літака: президент Лєх Качинський, а також представники політичної, військової, громадської та релігійної еліти країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-