У Польщі заявили, що Росія перекрутила слова Ващиковського

У Польщі заявили, що Росія перекрутила слова Ващиковського

Укрінформ
У МЗС Польщі заявили, що РП не виступає за відміну Основоположного акту НАТО-Росія 1997 року, відтак слова глави зовнішньополітичного відомства країни Вітольда Ващиковського в інтерв’ю виданню Gazeta Wyborcza в Росії cприйняли хибно.

У Польщі заявили, що із здивуванням сприйняли заяву МЗС Росії, яке назвало слова Ващиковського з цього приводу “небезпечними і надзвичайно провокативними”, передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

«Міністр Вітольд Ващиковський в ньому (інтерв’ю – ред.) не говорив про Основоположний акт НАТО-Росія, а про політичну декларацію НАТО, яка стосується нерозміщення великих військових частин в Центральній Європі. Висновки, які зробила речник російського МЗС, були повністю безпідставними»,- йдеться у заяві речника польського зовнішньополітичного відомства Артура Дмоховського.

Речник МЗС РФ Марія Захарова заявила напередодні, що Москва вважає слова польського МЗС «небезпечними» і як «елемент початку ідеологічної обробки громадської думки на Заході» перед самітом НАТО у Варшаві в липні 2016 року.

В інтерв’ю для видання Gazeta Wyborcza на питання, чи він виступає за відміну акту НАТО-Росія 1997 Ващиковський відповів: «Так, це була угода політичного характеру, яка не має юридичного характеру, прийнята в інших міжнародних реаліях…».

Основоположний акт про взаємні відносини, співпрацю і безпеку між Російською Федерацією і Організацією Північноатлантичного договору – спеціальний договір про всебічне співробітництво між Російською Федерацією і Організацією північноатлантичного договору, який був прийнятий 27 травня 1997 року.

В акті визначені цілі і механізм консультацій, співпраці, спільного прийняття рішень і спільних дій. Обидві сторони (Росія і Організація) отримали право голосу, але не право вето щодо дій один одного. Так, Організація північноатлантичного договору зобов'язалася здійснити глибоку трансформацію, зокрема скоротити і адаптувати свої збройні сили до нових умов, а Росія підтвердила прихильність до подальшого скорочення своїх озброєнь і участі в миротворчих операціях. У преамбулі зазначено, що сторони не розглядають одна одну як супротивників.

У 2014 році у зв'язку з анексією Криму та через військове втручання Росії в Україну кілька країн-членів НАТО закликали розірвати договір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-