Китайські ПЗРК, Сирія і московська брехня

Китайські ПЗРК, Сирія і московська брехня

Аналітика
Укрінформ
Військова розвідка стверджує, що фальшивкою про співробітництво з терористами Росія прагне посварити Україну із союзниками

Повідомлення про нібито причетність України до постачання китайських ПЗРК терористам з "Ісламської держави" є черговим витком інформаційної кампанії РФ проти України. Вона спрямована на дискредитацію України, скасування санкцій Заходу проти Росії, а також на створення інформаційного підгрунтя для "легітимізації" силових дій проти України.

Про це Укрінформу повідомили в ексклюзивному коментарі в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

"Протягом останнього часу Росія розпочала проведення нової інформаційної кампанії проти України зі звинуваченнями нашої Держави у "підтримці міжнародного тероризму", в т.ч. - "передачі зенітних ракетних комплексів ісламським екстремістам". Метою таких дій Москви є дискредитація України, створення підгрунтя для зміни ставлення до неї з боку США і ЄС та, відповідно, скасування ними санкцій проти Росії", - повідомили у розвідці.

Як наголосили в розвідці, зазначене питання має особливу актуальність для режиму Путіна в умовах подальшого загострення економічної ситуації в країні, "яка може набути критичного характеру вже у 2017 році".

США й країни ЄС погодилися на координацію з Росією дій у Сирії, однак категорично відмовилися поєднувати це з можливістю зміни свого ставлення до збройної агресії Росії проти України

В ГУР переконані, що в цьому зв'язку приводом для розгортання Росією чергового раунду інформаційної війни проти України став фактичний провал стратегічного плану Кремля щодо відновлення стосунків із Заходом на основі спільної боротьби з "Ісламською державою" в Сирії. Так, США та країни ЄС погодилися на координацію з Росією бойових дій у Сирії та проведення спільних переговорів щодо шляхів врегулювання сирійської кризи, однак категорично відмовилися поєднувати згадані питання з можливістю зміни свого ставлення до збройної агресії Росії проти України.

При цьому, плани збереження санкцій проти Росії не тільки до повного виконання нею Мінських домовленостей, але і до повернення Криму Україні, були підтвердженні керівництвом США, а також країнами Європейського Союзу (в т.ч. тими, що вважалися Росією її потенційними партнерами, зокрема Францією та Угорщиною).

"У такій ситуації, за рахунок звинувачень України у підтримці міжнародного тероризму, Москва намагається сформувати негативне враження стосовно нашої Держави як "спільного джерела загроз для Заходу та Росії" і таким чином виправдати свою політику на українському напрямі", - переконані у розвідці.

Для дискредитації України режим Путіна вибрав в інформатаці "чутливе" питання неконтрольованого розповсюдження засобів ППО

При цьому, режим Путіна вирішив використати у своїх цілях одне з найбільш чутливих питань неконтрольованого розповсюдження засобів ППО (в особливості ПЗРК), що посилює небезпеку авіації міжнародної антитерористичної коаліції в Сирії.

"Крім того, шляхом звинувачень України у "сприянні терористам" Москва формує інформаційне підгрунтя для "легітимізації" силових дій проти нашої Держави в рамках чергової активізації збройного протистояння на Донбасі, яке провокується Москвою з початку листопада ц.р. Метою таких провокацій є виснаження України, примушення нашої Держави до виконання російських умов "врегулювання" конфлікту, а також перекладання на Україну відповідальності за порушення Мінських домовленостей", - підкреслили в ГУР.

Останнє набуває додаткової важливості для режиму Путіна напередодні засідання Ради ЄС на рівні глав держав-членів організації (очікується в грудні поточного або січні наступного року), в ході якого планується перегляд санкційної політики Європейського Союзу по відношенню до Росії.

Поряд з цим, окремою метою стверджень російської сторони про передачу Україною ісламістам саме китайських ПЗРК є провокування конфлікту між Україною та КНР. У свою чергу, це має зірвати торговельно-економічне та військово-технічне співробітництво між Україною та Китаєм, яке суперечить інтересам РФ - вказали на іншу сторону інформаційної кампанії в Головному управління розвідки.

Підкреслено, що в рамках своїх дій Росія поєднує реальні факти військово-технічного співробітництва України з КНР та іншими країнами, в т.ч. Близького Сходу, з відвертими вигадками стосовно участі України у постачанні зброї екстремістам та інших форм нібито співробітництва з терористами. При цьому надаються взаємовиключні твердження - від "вербування Україною бойовиків на Близькому Сході", які нібито "направляються в зону конфлікту на Донбасі", - до "підготовки бойовиків на українській території, які відправляються до Сирії".

У той же час, влада РФ суттєво занепокоєна можливістю неконтрольованого використання ПЗРК, які були передані нею незаконним збройним формуванням на Сході України. За оцінками російської сторони, частина з них може бути переправлена на Близький Схід та передана ісламським екстремістам. З метою попередження такої можливості проводиться інвентаризація ПЗРК, що постачались до зони конфлікту на території України, а також уточнюються факти їх застосування.

Розвідка підтверджує існування єдиного плану дій на вищому державному рівні РФ зі всебічної дискредитації України

В ГУР повідомили про існування єдиного плану дій Москви зі всебічної дискредитації України, які організуються та координуються на вищому державному рівні РФ із залученням, як державних, так і неурядових структур та органів, а також іноземних ЗМІ, політичних і експертних кіл, які знаходяться під контролем Російської Федерації.

Свідченням цього є створення управління інформаційного протиборства у складі Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ (колишнє 12 командування резерву ПдВО), якому підпорядковуються російські окупаційні війська на Донбасі. (Із схемою управління можна ознайомитися тут).

Як відомо, раніше іноземні ЗМІ із посиланням на міністерство внутрішніх справ Кувейту повідомили про викриття і арешт членів міжнародного злочинного осередку, який постачав ПЗРК і грошові ресурси "Ісламській державі". Із посиланням на одного з заарештованих стверджувалося, що китайські ПЗРК FN-6 нібито перевозилися з України до Сирії через територію Туреччини.

Василь Короткий, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-