Політичної коаліції у Молдові не буде

Політичної коаліції у Молдові не буде

Укрінформ
У зв'язку з провалом переговорів зі створення нової проєвропейської коаліції у парламенті, Демократична партія Молдови виступила з ініціативою про відмову від створення політичних альянсів і переходу до переговорів з усіма парламентськими партіями з питання утворення нового, аполітичного уряду, який продовжив би розпочаті у країні проєвропейські реформи.

Про це на брифінгу у Кишиневі заявив лідер молдавських демократів, екс-спікер парламенту Маріан Лупу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Молдові.

«Блокування Ліберально-демократичною партією переговорів зі створення нової парламентської коаліції змушує нас вживати термінові заходи щодо ініціації переговорів з усіма парламентськими партіями для затвердження нового, цього разу аполітичного уряду. Відтепер коаліція має сформуватися навколо уряду, а не навколо політичних сил у парламенті», - зазначив Лупу.

Він підкреслив, що громадяни Молдови не повинні залишатися заручниками політичних амбіцій однієї партії, або ж лідерів цієї партії. До переговорів з нового уряду запрошуються, за його словами, всі парламентські сили, які підтримують проєвропейський курс розвитку країни.

Лідер Демократичної партії навів у зв'язку з цим приклад Румунії, коли дві партії з протилежними політичними переконаннями все ж проголосували у румунському парламенті за затвердження уряду технократів під керівництвом Дачіана Чолоша.

За словами Лупу, новий уряд Молдови зобов'язаний буде займатися виключно реформами, реалізацією соціально-економічної програми, а не виступати з політичними заявами.

Нагадаємо: урядова криза у Молдові спалахнула 29 жовтня після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрельця, що призвело й до розпаду правлячого у країні Альянсу за європейську інтеграцію. Згодом Ліберально-демократична партія відмовилася від участі у переговорах зі створення нової коаліції.

У вівторок, 24 листопада, Конституційний суд Молдови виніс вердикт, відповідно до якого, якщо  протягом 90 днів уряд не буде затверджено, президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-