Франція продовжила надзвичайний стан іще на три місяці

Франція продовжила надзвичайний стан іще на три місяці

Укрінформ
Сенат Франції (верхня палата парламенту) у п'ятницю майже одноголосного підтримав рішення Національних зборів (нижня палата) і продовжив положення надзвичайного стану у країні на три місяці.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За таке рішення проголосувало 336 сенаторів, утрималося 12 парламентаріїв (11 комуністів та один представник французької партії "зелених"). Напередодні Національні збори також переважною більшістю проголосували за положення законопроекту, представленого урядом. Зокрема, за проект закону підняли руки 551 депутат, проти було лише 6 депутатів (по три особи від соціалістів та "зелених"), один депутата (соціаліст) утримався.

Таким чином новий закон доповнив та розширив існуючий з 1955 року закон Франції про надзвичайний стан. Положення закону дозволяють збільшити термін уведення надзвичайного стану з 12 днів до трьох місяців. Отже уведений 14 листопада опівночі НС після закінчення 12-денного терміну (з 26 листопада) буде продовжений ще на три місяці.

Крім того, НС буде поширено на заморські території та департаменти Франції: Гваделупу, Гайану, Мартініку, Реюньон, Майотту, Сен-Бартелон і Сен-Мартен.

Положення закону дозволяють міністру внутрішніх справ Франції давати дозвіл на розшук підозрюваних осіб без ордеру на це судової влади, при цьому до відома має бути поставлений прокурор. Виключення становлять парламентарії, юристи, судді та журналісти. Новий закон також збільшив термін перебування під домашнім арештом, а також увів обмеження щодо спілкування підозрюваних у терористичній діяльності та "узаконив" електронні браслети. У випадку порушення на зловмисника чекає суттєве підвищення штрафів.

Уряду також надається право на розпуск асоціацій та організацій, які  підбурюють до вчинення протиправних актів, помічені у серйозних порушеннях громадського порядку, і які мають серед своїх членів осіб, що перебувають під домашнім арештом.

Разом з тим французькі парламентарії відхили поправку щодо уведення цензури преси, радіо та телемовлення. Зокрема, попередній закон від 1955 року передбачав створення  спеціального органу - Управління преси та радіо, яке мало би у випадку НС займатися цензурою ЗМІ. Разом з тим, новий закон легалізує можливість блокувати веб-сайти і соціальні мережі, які пропагують тероризм та підбурюють відвідувачів до скоєння терактів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-