Війна посеред Парижа

Війна посеред Парижа

Укрінформ
Париж потроху оговтується від кривавої п'ятниці. На вулицях восьмимільйонного мегаполісу з'явилися перехожі...

Втім, атмосфера страху, непередбачуваності, болю та переживання за близьких та за своє майбутнє не полишила осіннє місто. 

КРИВАВА П'ЯТНИЦЯ. ТІ, ХТО НЕ ПОВЕРНУВСЯ

В країні оголошено триденну жалобу за загиблими у кривавій різанині громадянами. Офіційно влада підтвердила інформацію про 129 загиблих і 352 поранених, з яких майже сотня досі знаходиться у критичному стані. У терактах також загинули громадяни з 11 іноземних держав: двоє алжирців, щонайменше троє бельгійців, один британець, двоє чилійців, один марокканець, двоє португальців, двоє громадян Румунії, один іспанець, один громадянин Швеції, двоє громадян Тунісу та один американець.  Крім цього, повідомляється про поранених громадян США, Швейцарії та Бразилії.

Українців серед загиблих і поранених немає. Посольство України у Франції цілодобово підтримує зв'язок з французькою владою і відкрило гарячу телефонну лінію, куди громадяни можуть у будь-який час звернутися по допомогу. 

Разом з тим, кілька представників української громади ледь не стали жертвами терористів. Зокрема, молода пара родом з Черкащини, яка лише кілька місяців тому приїхала до Парижа, повідомила про щасливий збіг, який фактично врятував їм життя. 

«У п'ятницю ми з дружиною вирішили прогулятися Парижем і зайти на піцу», - розповів Євген, який приїхав працювати до Франції як комп'ютерник. За його словами, буквально за 15 хвилин до розстрілу перехожих поблизу станції метро Les Halles, він разом з дружиною спустився під землю - і це врятувало їм життя.

Українці були й серед 80-ти тисяч футбольних уболівальників на «Стад де Франс», де французи грали з німцями . Двоє чоловіків наживо, перебиваючи один одного, розповідали як розвивалися події на спортивній арені, коли пролунали перші вибухи за її межами. Люди були налякані, швидко перемістилися на футбольне поле. Згодом завдяки злагодженим діям адміністрації та правоохоронців вони без пригод опівночі дісталися домівок. 

Найбільшу кількість жертв приніс концерт рок-гурту Eagles of Death Metal у столичному театрі Bataclan. Шанувальники американського року навіть у жахливих снах не змогли б собі уявити, що він стане для них фатальним. А для 89-ти людей цей концерт взагалі став останнім у житті. Вцілілі свідки описують надзвичайну подію як криваву різанину. Терористи, що зайшли до зали, методично розстрілювали з Калашникових вщерть заповнену залу, вимовляючи французькою слова вендети за військове втручання Франції у Сирії. Згодом французький журналіст видання Le Monde Даніель Пенні, що проживає навпроти театру, виклав у соцмережах кількахвилинне відео розстрілу, зняте на телефон. Люди у буквальному сенсі слові, висіли на вікнах, ховаючись від куль, вибігали через чорний вихід театру, падали в калюжі крові, повзли і намагалися врятувати друзів. За кілька хвилин автор відео також отримав кулю. Йому пощастило, вона була несмертельною.

Того вечора не поталанило і відвідувачам кількох ресторанів у 10-му та 11-му районах Парижа та простим перехожим, що вирішили прогулятися нічним містом. 34 з них так і залишилися лежати на холодній бруківці вулиць де Шаронн та Альберта, ще кілька десятків потрапили до лікарень.

Культовий ірландський рок-гурт U2, скасувавши свій суботній концерт у французькій столиці, залишив напис на своїй офіційній сторінці в Інтренеті: «Ми спостерігаємо, у шоковому стані і до кінця не вірячи, за подіями, що розгортаються в Парижі, наші серця б'ються в такт з усіма потерпілими та їхніми родинами».

ФРАНЦІЯ ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ ВІЙНИ

Напад стався через 10 місяців атаки на редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo і розстрілу у кошерному магазині на сході Парижа, коли загинуло 17 осіб, та через дві доби після вшанування у Франції загиблих у Першій світовій війні - Дня примирення. 

Світ вшанував пам'ять жертв терактів у Парижі. Париж, Франція

Масштаби смертоносної ночі змусили владу вперше за півстоліття увести надзвичайний стан. Подібний режим офіційно набув чинності у ніч з п'ятниці на суботу, а відповідний президентський декрет з'явився на ранок у законодавчому бюлетені Le Journal officiel. Франція вдруге за нову історію з часів війни в Алжирі (1954-1962) на території усієї країни вдалася до виняткових заходів. Президент Франції звинуватив у терактах бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава» та оголосив війну тероризму. Надзвичайний стан надав широкі повноваження поліції та спецслужбам, зокрема, що стосується пошуку терористів. Додатково по всій Франції мобілізовано 3 тисячі військовослужбовців.

Прем'єр-міністр заявив про готовність нанести повітряні удари по бойовиках Ісламської держави у Сирії та Іраку. До виходу у район Перської затоки готується ударна група бойових кораблів на чолі з флагманом ВМС Франції авіаносцем «Шарль де Голль». За словами офіційного представника уряду Франції  Стефана Ле Фоля, авіаносець вийде з Тулона 18 листопада і у супроводі двох фрегатів протичовнової і протиповітряної оборони, атомного підводного човна, спеціального судна і літаків для дозаправки попрямує в Перську затоку для боротьби проти ІДІЛ.

Ситуація у Парижі після терактів залишається напруженою, вулиці патрулює поліція та посилені військові наряди у бойових обладунках зі зброєю напоготові. Смертоносні напади змусили владу закрити майже усі розважальні заклади та громадські установи для відвідування. Більшість супермаркетів та магазинів на Єлисейських полях були зачинені ще зранку суботи. Усі музеї, кінотеатри, Ейфелева вежа, цвинтарі Пер-Лашез та Монпарнас зачинені. Влада скасувала культурні, спортивні та виставкові заходи. Свої двері зачинили Гран Пале, де проходила культова щорічна виставка Paris Photo та музей Родена з оновленою експозицією. Скасовано низка офіційних візитів. Зокрема, президент Ірану Хасан Рухані так і не розпочав свій історичний візит до Парижа, а глави держав та урядів країн-учасниць ЮНЕСКО передумали брати участь у «Форумі лідерів», що мав відкритися у понеділок. 

Запроваджений комплекс заходів - рівня «червоний альфа». Заходи передбачають жорстку координацію спільних дій рятувальних служб, структур цивільної оборони, національного товариства Червоного Хреста та швидкої допомоги. Усі столичні шпиталі, у свою чергу увели так званий «білий план», який передбачає розгортання в приміщеннях додаткових місць для прийому поранених, мобілізацію медичного персоналу та волонтерів.

«СИРІЙСЬКИЙ СЛІД» - ОСНОВНА ВЕРСІЯ СЛІДСТВА

Поліція та спецслужби продовжують розшуки спільників терористів. Прокурор Парижа Франсуа Молен заявив, що теракт скоїли сім-терористів смертників, озброєні «поясами шахідів» та автоматами Калашникова. Особу одного з них встановлено. Це 29-річний громадянин Франції Ісмаїл Омар Мостефе, який брав участь у різанині у концертному залі Bataclan. Терорист, родом з північної комуни Ессона знаходився на обліку французьких спецслужб як радикальний ісламіст з 2010 року. Втім його участь у терористичних організаціях зафіксована не була. Слідчі лише кажуть, що часто відвідував мечеть. Його підозрюють і втаємному відвідуванні Сирії у 2014 року. Його неодноразово притягували до відповідальності за дрібні злочини, проте жодного разу не ув'язнювали. Вирахувати смертника вдалося за відбитками його пальців, вказівного та мізинця, які знайшли у залі Bataclan. Родичі вбивці перебувають під вартою та дають детальні свідчення в поліції. 

Одночасно відбулися арешти у кількох європейських країнах. Зокрема, у Бельгії затримано три особи. Один чоловік орендував автівку, яку згодом виявили на стоянці поряд з театром Bataclan. Ще одного спільника терористів, чорногорця з вибухівкою та вогнепальною зброєю затримали у Баварії (Німеччина).

Завдяки відеоспостереженню, речовим доказам та свідченням, слідчі встановили точну хронологію подій. Перший вибух стався в 22:20 за Києвом, згодом пролунали ще два поряд з Стад де Франс, потім почалася стрілянина на вулицях Парижа та кривава різня в театрі Bataclan. Координація атак - вибух біля Стад де Франс, розстріли в Парижі - не залишають сумнівів, що мета теракту - посіяти жах серед європейців, продемонструвати неспроможність служб безпеки і помститися за бомбардування на Близькому Сході. На думку колишнього начальника розвідки служби безпеки DGSE Клода Шуе, попередня оцінка матеріально-технічного забезпечення, речові докази та рештки залишених терористів-смертників створюють картину злочину. «Використання поясів шахидів є безпрецедентним у Франції і припускає наявність в місті спільника-піротехніка. Такий фахівець зазвичай не бере участі в атаках, але він був активно залучений на стадії підготовки операції. Тому передусім потрібно шукати його», - зазначив він.

«Сирійський слід» залишається основною версією слідчих. Для її відпрацювання французькі спецслужби активно співпрацюють з іноземними колегами. Поліція завершує експертизу ДНК смертників. Поряд з тілом одного із них виявлено сирійський паспорт на ім'я біженця, що перетнув кордон з ЄС на одному з грецьких островів. За даними свідків, терористи поводилися зі зброєю впевнено і холоднокровно, вочевидь, що їм вже доводилося вбивати. Що наводить слідство на думку, що вони могли бути бойовиками, які воювали в Сирії або Іраку.

«Масове вбивство є сценарієм, який вписується у тактику терору саме джихадистів. Упродовж кількох місяців бойовики погрожували вбивати французів скрізь, де зустрінуть», - зазначив  експерт з джихаду Девід Томсон. На його думку, певна "логіка" у цьому є, оскільки Франція «імпортує війну в Сирії своїми повітряними ударами». За словами експерта, теракти смертників на Стад-де-Франс і бульварі Вольтера нагадують методи терору, використовувані на Близькому Сході. «ІДІЛ використовує терористів Сирії. Але її справжня фішка, і це можна побачити в Парижі, - організація вибухів та збройні напади на перехожих на вулицях», - зазначив Девід Томсон.

«Пам'ятаймо, що ще 11 вересня ІДІЛ заговорила французькою мовою, що Франція стала для неї ворогом № 1», - згадав колишній суддя, що спеціалізувався на питаннях антитерору  Марк Тревіді.

На думку іншого експерта з джихаду Ромена Кайє, два відео, поширені угрупованням ІДІЛ кілька днів тому, свідчать про підготовку до удару. Зокрема, за його словами, бойовики записали свій виступ на фоні літака Air France, що можна «прочитати» як ілюстрацію приїзду джихадистів до Франції. Це могло бути «кодованим сигналом» для терористів, вважає він.

Крім «сирійського», слідство розглядає й інші версії. Політичного присмаку їм додає саміт «Великої двадцятки», який відкривається у неділю на турецьких курортах Белек та Анталія. Лідери G20 одним з питань порядку денного винесли обговорення питання врегулювання «сирійської кризи». У цьому контексті теракти в Парижі на перший план висувають питання об'єднання зусиль у боротьбі з міжнародним терором. 

Роман Сущенко, Париж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-