В історії Франції цей рік був найкривавішим. Хронологія терактів

В історії Франції цей рік був найкривавішим. Хронологія терактів

Укрінформ
Французькі ЗМІ вирішили нагадати суспільству хронологію цьогорічних терактів в країні.

Зокрема, найкривавіший в історії сучасної Франції рік почався з розстрілу 9 січня братами Шерифом і Саїдом Куаші редакції сатиричного тижневика Charlie Hebdo. Загинули 12 осіб. Два дні потому їх було знищено французьким спецназом в друкарні містечка Дамартен-ан-Гоель, на півночі від Парижа. Днем раніше, в Монружі (південь Парижа) спільник терористів Амеді Кулібалі убив співробітницю муніципальної поліції. 9 січня він захопив заручників в єврейському супермаркеті на околиці Парижа, убивши 4 особи. Того ж дня був застрелений спецназом під час штурму магазину.

3 лютого у Ніцці 30-річний уродженець паризького регіону Муса Кулібалі напав з ножем на солдатів, які охороняли будівлю єврейського центру. Двоє військових зазнали поранень.

Трохи більше, ніж через три місяці, 19 квітня, правоохоронці заарештували у Парижі 24-річного уродженця Алжиру, студента-програміста Сіда Ахмеда Глама. Затриманий отримав поранення при необережному поводженні зі зброєю. Він підозрюється у підготовці теракту в двох католицьких церквах паризького передмістя Вільжуїф. В його автомобілі і вдома поліція знайшла 4 автомати, 2 револьвери та бронежилети. Глам також підозрюється у вбивстві 19 квітня 33-річної місцевої жительки. За даними слідства, керівництво підготовкою терактів здійснювалося з території Сирії.

Через два місяці, 13 липня, напередодні національного свята Дня взяття Бастилії, спецслужби заарештували групу з 4 осіб у віці 16-23 років. Слідство звинуватило трьох з них у підготовці теракту в місті Форте Беар, на узбережжі Середземного моря, поблизу кордону з Іспанією.

Згодом, 21 серпня, на півночі Франції 26-річний громадянин Марокко Аюб аль-Хазанов влаштував стрілянину в поїзді Thalys, що рухався за маршрутом Амстердам-Париж. Терорист, озброєний автоматом Калашникова з 9 магазинами і пістолетом, був знешкоджений пасажирами. У затриманні взяли участь четверо американців (у т.ч. двоє військових), один британець і француз. Аюб аль-Хазанов жив у Європі, переміщаючись між Іспанією, Бельгією та Францією, перебуваючи під підозрою у зв'язках з радикальним ісламом.

Два тижні тому, 29 жовтня, французька влада оголосила про затримання 25-річного мешканця Тулона Хакіма Марніссі. Його підозрюють у підготовці теракту проти військовослужбовців головної військово-морської бази ВМС, де дислокується 70% військового флоту країни. Спецслужби ретельно стежили за зловмисником. Виявилося, що він торік двічі безуспішно намагався відправитися в Сирію. У березні Марніссі було заборонено виїзд з Франції. Слідчі встановили його зв'язок з терористами у Сирії. Хакім зізнався у підготовці теракту за вказівкою сирійських терористів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-