Доповідь ЮНЕСКО: Порушення суверенітету України гальмує її розвиток

Доповідь ЮНЕСКО: Порушення суверенітету України гальмує її розвиток

Ексклюзив
Укрінформ
Порушення територіальної цілісності та суверенітету країн Чорноморського басейну, у тому числі й України, ускладнює можливості держав на шляху довгострокового розвитку.

Про це йдеться у Спеціальній доповіді ЮНЕСКО з науки до 2030 року, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Розвиток частини країн Чорноморського басейну страждає від порушення їхньої територіальної цілісності, що суттєво ускладнює їхню здатність зосередитися на довгостроковому розвитку», - зазначили автори документу.

За їхніми словами, ці країни мимоволі несуть «тавро під назвою «заморожений конфлікт», яке фактично ускладнює повернення національного контролю над втраченими територіями».

Крім Нагірного Карабаху, Придністров’я, Абхазії і Південної Осетії окремо у доповіді згадуються українські Крим і частина Донбасу, окуповані Росією. У доповіді також наголошується, що з 2014 року Європейський Союз, США і низка інших країн ввели санкції проти РФ, яку звинувачують у сприянні сепаратизму в Україні.

Упорядники доповіді також нагадали, що напруженість з Російською Федерацією з'явилися у 2013 році після того, як Грузія, Молдова та Україна оголосила про свій намір укласти угоди про асоціацію з ЄС для зміцнення політичних зв'язків та поглиблення економічної інтеграції.

Нагадаємо, що у Парижі сьогодні у рамках 38-ї Генеральної конференції ЮНЕСКО презентовано Спеціальну доповідь з науки до 2030 року. Фахівці організації підготували об’єднаний аналіз розвитку науки та освіти на 820 сторінках. Упорядники доповіді включили Україну до групи країн Чорноморського басейну разом з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Молдовою та Туреччиною. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-