Віце-канцлер Німеччини: Від транзиту газу через Україну відмовлятися не варто

Віце-канцлер Німеччини: Від транзиту газу через Україну відмовлятися не варто

Укрінформ
Чи не всі питання, які віце-канцлер, міністр економіки та енергетики ФРН Зігмар Габріель обговорював у Москві з російським керівництвом, лунали у світлі української тематики.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головною темою переговорів Габріеля була економіка і відновлення німецько-російської торгівлі, обсяги якої падають, не в останню чергу через санкції. Політик, який якраз напередодні оголосив про свої амбіції зайняти крісло канцлера, виступає за поетапне зняття обмежувальних заходів проти РФ.

"Думаю, можна було б почати знімати санкції після виконання найважливіших пунктів мінських угод", - заявив Габріель журналістам, додавши, що в цьому його позиція не співпадає з офіційною.

Україна була предметом обговорення і енергетичних планів двох країн.

Глава Мінекономіки та енергетики говорив про те, що незважаючи на будівництво газопроводів в обхід України, від транзиту газу через неї відмовлятися не варто. Він вважає, що збереження Україною статусу країни-транзитера є умовою для успішної реалізації проекту "Північного потоку-2", який він особисто гаряче підтримує і виступає проти його політизування.

"Щоб обмежити політичне втручання в ці питання, потрібно забезпечити, вирішити, врегулювати питання ролі України як транзитної країни. Це має і технічні причини, і ви знаєте, що стан саме газотранспортної системи в Україні не в дуже хороший. Але, звичайно, це гратиме для України фінансову і політичну роль - що стосується реверсного потоку газу. З усім іншим ми впораємося; найголовніше, щоб у руках німецьких органів залишилося право врегулювання цих питань, щоб обмежитися лише видачею відповідних дозволів, і тоді ми обмежимо можливість політичного втручання в цей проект", - зауважив політик, який в четвер також зустрічається з міністром енергетики Олександром Новаком.

Хоча напередодні візиту в економічному міністерстві і стверджували, що політичні теми не будуть основними в ході зустрічі з Путіним, віце-канцлер усе ж говорив і про сирійський конфлікт, і про український. У контексті останнього він висловив думку, що найбільш складним у його врегулюванні буде пункт про передачу Києву контролю над українсько-російським кордоном, відсутність якого зараз він назвав "велетенським бар'єром".

Габріель підкреслив, що обидві сторони повинні працювати над виконанням мінських домовленостей, при цьому натякнувши, що як в Європі, так і в США "є сили, які не зацікавлені у вирішенні конфлікту" і закликав "не дати (цим силам) жодного шансу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-