Ракетні випробування Ірану спонукають Білий дім звернутися до ООН - дипломат

Ракетні випробування Ірану спонукають Білий дім звернутися до ООН - дипломат

Укрінформ
Іранське випробування балістичної ракети класу «земля-повітря» спонукає адміністрацію США звернутися в ООН щодо з'ясування правомірності таких дій Тегерана в контексті резолюції Ради Безпеки 1929 року. 

Крім того, може постраждати процедура імплементації ядерної угоди між США із Іраном та ще 4 країнами.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на коментар американського дипломата, який був одним із ключових представників США у переговорах 5+1, Річарда Неф’ю.

"Є ризик того, що неядерні питання можуть потопити спільну угоду", - сказав у вівторок Неф`ю, додавши, що випробування ракети можуть мати жахливі наслідки.

Прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі раніше заявив, що США уважно стежать як за пуском ракети в Ірані, так і за судовою справою журналіста Washington Post Джейсона Резаяна, який був заарештований за звинуваченнями у шпигунстві.

"Якщо нещодавні ракетні випробування Ірану порушують резолюції Ради Безпеки ООН, ми будемо вживати відповідних заходів в Організації Об'єднаних Націй," - сказав Кірбі.

Водночас вашингтонський The Hill повідомив із посиланням на високопоставленого чиновника в адміністрації США, що там налаштовані передати офіційну справу на розгляд ООН, проте вже зараз попередні спостереження вказують на те, що запуск ракети у неділю, ймовірно, порушив резолюцію Ради Безпеки про скорочення ядерних і балістичних озброєнь Ірану.

Раніше чиновники з капітолійського пагорба заявили, що запуск ракети не буде порушенням основоположної міжнародної угоди між США, Іраном та іншими країнами щодо обмеження ядерних амбіцій Тегерана.

Нагадаємо, згідно з резолюцією ООН від 1929 року, Іран не може брати участь в будь-яких заходах, пов'язаних із балістичними ракетами.

Угода щодо ядерної програми Ірану щодо ядерного врегулювання за участю п'яти провідних країн була підписана 14 липня. Згідно з документом, Тегеран іде на цілий ряд поступок в питанні своєї ядерної програми. У відповідь західні країни зобов'язуються поступово скасовувати економічні санкції проти Ірану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-