Штайнмайєр про демократію по-лукашенківськи: вибори без репресій – вже добре

Штайнмайєр про демократію по-лукашенківськи: вибори без репресій – вже добре

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр зазначає невідповідність міжнародним стандартам президентських виборів у Білорусі, але все-таки вважає, що республіка заслуговує на пом'якшення санкційної політики.

Про це німецький дипломат сказав після завершення зустрічі глав МЗС ЄС у Люксембурзі в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вибори проводилися не відповідно до міжнародних стандартів", - констатував Штайнмайєр.

Проте, додав він, порівняно з двома попередніми виборами багато що змінилося: "Ми спостерігали, що проти опозиції не були застосовані відкриті репресії, а особливо - перед виборами обійшлося без насильства". На користь Мінська говорить і звільнення політв'язнів. Такі зрушення дали підстави ЄС говорити про послаблення режиму санкцій, якщо тільки в республіці не станеться відкату. Європейські політики хочуть ще побачити, як відбуватиметься формування уряду і як Лукашенко далі поводитиметься з опозицією.

“Якщо ситуація залишиться на нинішньому рівні, члени ЄС буду єдині в тому, щоб змінити свої відносини з Білоруссю", - сказав Штайнмайєр. 

За його словами, санкції можуть бути призупинені покроково, починаючи з січня 2016 року, коли ЄС знову обговорить їх долю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-