Президентські вибори у Білорусі: бойкот без надії?

Президентські вибори у Білорусі: бойкот без надії?

Аналітика
Укрінформ
Лідери білоруського опозиційного фронту готові до бойкоту виборчої кампанії-2015

Лідери білоруського опозиційного фронту готові до бойкоту виборчої кампанії 2015 у Білорусі. За місяць до голосування, що відбудеться 11 жовтня, опозиція спробує переконати білорусів не йти на виборчі дільниці, бо їх підсумок вже визначений. 

Білоруські кандидати в Президенти відзначають неодноразові факти порушень ходу збору підписів, нерівні умови для доступу до ЗМІ, фальсифікацію і підтасовку голосів. Вони мають намір добиватися визнання підсумків білоруських президентських виборів недійсними.

"Наша констатація того, що вибори вже сфальсифіковані, грунтувалася на діях режиму. Не на словах, які говорить Олександр Лукашенко, а на наказах, які він віддає прокуратурі, КДБ, міліції - яким доручено контролювати ці «вибори», - заявив колишній кандидат у президенти Володимир Некляєв (29 грудня 2010 року Некляєву було пред'явлене звинувачення за статтею 293 Кримінального Кодексу Республіки Білорусь «Масові заворушення». Нині знаходиться на свободі).

На зустрічі з учасниками Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в Мінську 8 вересня опозиційні політики висловили свої спостереження і побоювання. З моменту президентських виборів 2010 року ситуація з демократією в країні не покращилась. Єдиним плюсом стало звільнення політв'язнів. Останнє розцінюється як поступка ЄС з метою легітимації ними виборів.

До речі, Лукашенко свідомо йде на деякі політичні поступки ЄС.

У країні криза, 80% підприємств промисловості мають заборгованості із заробітної плати працівникам. А це потенційне коло виборців чинного Президента. Білорусь гостро потребує припливу інвестицій з Європи.

Нині міжнародні спостерігачі займаються моніторингами виборчої кампанії 2015. Моніторингова місія ОБСЄ, яку очолює Жак Фор, складається з 47 осіб. У Мінську працюють 11 експертів, інших розподілили по регіонах. Попередній звіт про хід передвиборної боротьби вони запланували на середину вересня.

Уперше за 14 років були запрошені представники ПАРЄ. Спостерігати за ходом виборчої компанії від ПАРЄ будуть 11 експертів. 

Також моніторингом президентської кампанії у Білорусі займається місія СНД.

Думки політичних опонентів Лукашенка з приводу бойкоту виборчої компанії 2015 розділилися. Затятий прибічник бойкоту, правий опозиційний сектор Білоруський народний фронт (БНФ), вважає, що "узурпатора президентської влади Лукашенка бути не може". БНФ планує подати заяву в ЦВК з вимогою відмовити Лукашенку в реєстрації на виборах. Серед аргументів - багаторазові випадки використання ним адміністративного ресурсу в примусовому залученні підписів. Також Білоруський народний фронт говорить про юридичну неможливість Лукашенка балотуватися. Партія не визнає зняття обмежень в два терміни, яке було незаконним на їхню думку.

Колишній політв'язень Микола Статкевич заявляє, що в умовах несправжніх виборів бойкот не має сенсу. Його підтримує аналітик Валерій Карбалевич: "Навіть якщо вдасться організувати кампанію бойкоту, і у виборах реально братиме участь менше половини населення, а Центрвиборчком дасть цифру, що брало участь дев'яносто відсотків, то який в цьому сенс?"

Проте, опозиція налаштована рішуче і вважає, що бойкот-2015 буде продовженням Площі-2010 (акції протесту, що відбулася 19 грудня 2010 року відразу після виборів, в якій взяли участь 15 тисяч білорусів).

Символічні заклики бойкотувати білоруські вибори з'явилися в Мінську, Могильові, Шклові, Белинічах і Березіному.

За заявою голови Центрвиборчкому країни Лідії Єрмошиної, «будь-яка агітація, за бойкот виборів президента Білорусі, запланованих на 11 жовтня, буде незаконною і призведе до адміністративного покарання». Причому, це стосується і громадян Білорусі.

До цього моменту 4 кандидати офіційно зареєстровані як кандидати в президенти. Вони набрали більш як 100 тисяч підписів громадян, яких потрібно для офіційної реєстрації. Серед них чинний Президент Олександр Лукашенко (понад 1 млн 700 тис. підписів), Микола Улахович (159 тис.), Сергій Гайдукевич (141 тис.), Тетяна Короткевич (105 тис.).

За даними експертів, взяти участь у майбутніх президентських виборах 11 жовтня 2015 року готові понад 70% громадян Білорусі. При цьому бажання голосувати у прибічників Лукашенка істотно вище, ніж у його противників - 86.7% vs. 53.5%. Для порівняння на вибори 2010 року явка становила 87-88%.

Варто також відзначити, що вибори 2010 року не були офіційно визнані легітимними членами-спостерігачами від ОБСЄ. Вони заявили про підтасовку голосів. 5 років тому Лукашенко офіційно набрав 79,6 % голосів виборців.

"Саме цифра в районі 80% фігуруватиме на наступних виборах як гідна президента. Хоча, оскільки йде тренд на поліпшення відносин із Заходом, не виключаю, що з цифрами можуть трохи пограти. Згадаємо, як одного разу на прес-конференції Лукашенко зізнався: мовляв, він знижував трішки відсоток голосів на свою підтримку, щоб результат був ближчий до європейського. Можливо, подібні жести на догоду Європі будуть і в 2015 році", - прогнозує політолог Олександр Класковський. На його думку, 80% голосів - це "елегантна перемога" Лукашенка.

Таким чином, у Білорусі цілком ймовірна ситуація, яку колишній кандидат в Президенти, Анатолій Лебедько, назвав "виборами без виборів". Білоруси злякані українським Майданом, а Лукашенко обіцяє не допустити революції.

Головний білоруський політик поступово заволодіває підтримкою Заходу. Опозиція роздроблена і ослаблена. Масові заворушення під адміністративною забороною.

"Поки немає підстав для таких оптимістичних прогнозів. Не виключено, що до осені зросте невдоволення. Може бути декілька варіантів розвитку подій. Зовсім не обов'язково, що почнуться акції протесту, оскільки люди сильно залякані. Проте невихід на роботу або ігнорування виборів, тобто, голосування ногами, цілком можливі", - поділився можливими сценаріями оглядач Дмитро Лавникевич.

Олеся Набережна, спеціально для Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-