Швеція офіційно визнала Палестину державою

Швеція офіційно визнала Палестину державою

Укрінформ
Швеція стала першою країною ЄС у Західній Європі, яка офіційно визнала Палестину державою.

Про таке рішення оголосила у четвер міністр закордонних справ Швеції Марго Вальстрем, повідомляє The Guardian.

"Сьогодні уряд приймає рішення про визнання держави Палестина... Це важливий крок, який підтверджує право палестинців на самовизначення. Ми сподіваємося, що це покаже приклад іншим", - цитує видання очільницю МЗС.

За її словами, "уряд вважає, що міжнародні критерії права на визнання Палестинської держави були виконані".

У прес-службі палестинського президента Махмуда Аббаса привітали рішення Швеції, охарактеризувавши його як "сміливе" та "історичне". "Всім країнам світу, які досі не наважуються визнати наше право на створення незалежної Палестинської держави на основі кордонів 1967 року зі Східним Єрусалимом в якості столиці, варто наслідувати приклад Швеції", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, новий прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен на початку жовтня оголосив у своїй інавгураційній промові в парламенті, що його країна стане першим членом ЄС у Західній Європі, що визнає Палестинську державу. Тоді Ізраїль викликав посла Швеції на знак протесту і висловив розчарування. США, у свою чергу, виступили проти такого кроку Швеції, назвавши його "передчасним", і заявили, що Палестинська держава може з'явитися тільки через переговорне рішення між ізраїльтянами і палестинцями.

Читайте також: Швеція більше не хоче співпрацювати з РФ у галузі оборони

Слід зазначити, що сім країн-членів ЄС визнали Палестинську державу, але ще до свого вступу до організації: Болгарія, Кіпр, Чехія, Угорщина, Мальта, Польща та Румунія. Із західноєвропейських країн державою Палестину визнала Ісландія, яка не є членом ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-