У Києві відреставрували "Кам’яницю війта" і будинок Апштейна

Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій у 2019 році завершив реставрацію двох пам’яток, що перебувають у нього на балансі, та розпочав роботи ще на трьох. 

Про це розповів директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк, повідомляє пресслужба міської влади. 

"Була закінчена реставрація пам’ятки архітектури національного значення – будинку Биковського на вул. Костянтинівській, 6/8. Реставровано фасади, інтер’єри, замінено інженерне обладнання, благоустроєно прилеглу територію. Найдавніший із збережених житлових будинків Києва має оригінальну об’ємно-просторову композицію з рисами оборонної споруди. На сьогодні функціонує як музей благодійництва. Відновлена пам’ятка "Музей "Кам’яниця київського війта" готова приймати відвідувачів – киян та гостей міста", - сказав Никоряк.

Також відреставрована пам’ятка архітектури місцевого значення – будинок купця Апштейна на вул. Спаській, 12.

"Ця будівля – рідкісний зразок житлової будівлі особнякового типу у стилі неокласицизму. Виконано відновлювальні роботи з реставрації фасадів, інтер’єрів, інженерного обладнання", – наголосив  Никоряк.

Крім того, були розпочаті реставраційні роботи на пам’ятці національного значення – корпус № 16 – келія Флорівського монастиря (будинку Артинова) на вул. Фролівській, 6/8. Завершити реставрацію планується 2020 року.

Розпочато ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці місцевого значення – адмінбудівлі РАЦСу, на вул. Борисоглібській, 6, які також будуть завершені поточного року.

Читайте також: У Києві відкрили відреставровану церкву, яка входить до списку ЮНЕСКО

До того ж розроблена науково-проєктна документація на реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення – прибуткового будинку, в якому проживали відомі художники Врубель, Котарбинський, родина Прахових на вул. Десятинній, 14. Реставраційні роботи планується розпочати і закінчити у 2020 році.

Розроблена науково-проєктна документація щодо пам’ятки національного значення – житловий будинок на вул. Сковороди, 9Б. Реставраційні роботи заплановано розпочати у 2020 році. Ця будівля – унікальний зразок житлового будинку допожежного Подолу.

Скореговано науково-проєктну документацію щодо пам’ятки місцевого значення – житлового будинку ювеліра Захара Брезгунова на Андріївському узвозі, 5/31. Реставраційні роботи заплановано продовжити цьогоріч.

Нагадаємо, що у грудні 2018 року Київрада затвердила міську цільову програму "Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2019-2021 роки". Фінансування програми на три роки визначено на рівні 247,7 млн грн. Усього впродовж цього періоду заплановано провести реставраційні роботи на 11 об’єктах на загальну суму 74,289 млн грн.

Фото: ua.igotoworld.com